U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

VERS VAN HET LAND...


Nieuws

Lente begint

Honingbessen staan al volop in bloei, de hommels vliegen van bloem naar bloem.

lees meer

GROENTEBOERDERIJ MILLENAAR

 

Wortel- en knolgewassen zijn delen van een plant waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Bij knolgewassen vormen zich naast de wortels
ondergronds stengels, de zogenaamde stolonen, die zich aan de top knolvormig verdikken, zoals aardappel. Bij wortelgewassen is de penwortel, en soms ook een
stukje van de stengel, vlezig verdikt. Soms heeft deze verdikking de vorm van een knol, zoals bij de koolraap, knolselderij. In andere gevallen gaat het om een
verdikte wortel, zoals bij de schorseneer, wortel, pastinaak.






Bieten

Bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten. Het loof 
kun je gebruiken om te wokken. De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeus ontdekt als een voedzame en lekkere groente. 

momenteel verkrijgbaar 
 
Bospeen




momenteel verkrijgbaar 




Gember




Knolselderij






Meiraap




Pastinaak  'vergeten groente'

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Het is een lange ivoorkleurige wortel.
De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolseldeij in.


momenteel verkrijgbaar 



Radijs




Rammenas




Rettich




Schorseneren 'vergeten groente'

Schorseneren zijn lange dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren  staat ook wel bekend als de armeluisasperge, zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, winterasperge. Schorseneren vormen een aparte en leuke aanvulling op het menu,
hetzij in een roomsaus of gebakken in boter. Ze doen het ook goed in de soep.


momenteel verkrijgbaar 



Teltowerraap




Winterpeen

De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Rauw en goed gewassen is peen een lekker 
gezond en
 knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven.


momenteel verkrijgbaar
 


Zoete aardappel

Zoete aardappelen worden ook wel Bataat genoemd. Ze kunnen varieren van langwerpig tot rond. De smaak is zoet, dat zegt de naam al,
maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten.


momenteel verkrijgbaar
 



















Pompoensoep met appel en gember

Pompoenbrownie

Pompoencake met roomkaasvulling

 

Pompoensoep met appel en gember


• 1 el olijfolie
• 1 ui, in ringen
• 2 tenen knoflook, geperst
• 1 pompoen, geschild en in 2 cm blokjes
• 60 g gember, geschild en geraspt
• 1¼ l groente- of kippenbouillon
• 2 appels, geraspt
• stokbrood, voor erbij

Verhit de olie in een grote pan en fruit de uiringen met een snuf zout in 5–7 minuten glazig op een laag vuur.

Voeg vervolgens de knoflook en pompoen toe en bak ze 15 minuten mee; roer vaak tijdens het bakken. Voeg de geraspte gember toe voordat je de bouillon erbij giet.

reng het geheel aan de kook en laat de soep nu 15–20 minuten zacht doorkoken, tot de blokjes pompoen gaar zijn.

Laat de soep afkoelen en voeg de geraspte appel toe. Pureer de soep glad met de staafmixer. Als de soep te dik is voeg je nog een beetje water toe. Warm de soep door en serveer.

Pompoenbrownie

 

Benodigdheden:
6 eetl gesmolten boter
156g bruine suiker
1 tl vanille aroma
2 eieren
187g pompoenpuree 
128g bloem
1 z bakpoeder
mespunt zout
1 1/2 tl kaneel
1/4 tl speculaas kruiden
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl gemberpoeder
Roomkaas glazuur:
113g roomkaas
1 ei
57g suiker
1/2 tl vanille aroma
2 eetl bloem


Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven op 175 graden, vet een bakblik van 20*30cm in en bestrooi deze met bloem.
2. Klop de boter, suiker, vanille aroma, eieren op. Voeg de pompoenpuree toe.
3. Meng de bloem, bakpoeder, zout en de kruiden bij elkaar in een kom en voeg het aan het boter-eieren mengsel toe.
4. Schep het mengsel in het bakblik. Het lijkt een beetje te vloeibaar, maar dat hoort zo. 
5. Bak de brownies voor c.a. 40 minuten.
Smakelijk eten!

 

 

Pompoencake met roomkaasvulling

Voor de pompoentaart

  • 300 gram suiker
  • 240 gram ongezouten boter
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 260 gram bloem
  • 1 TL baking soda (zuiveringszout)
  • 8 gram bakpoeder
  • Kruidenmelange
    • 0,25 TL zout
    • 0,25 TL Nootmuskaat
    • 0,25 TL Kruidnagel
    • 0,50 TL Gemberpoeder
    • 0,25 TL Kaneelpoeder
  • 300 gram geraspte pompoen
  • 2 EL geraspte Gember (optioneel) 

Voor de roomkaasglazuur

  • 120 gram ongezouten boter
  • 120 gram roomkaas
  • 0,5 vanillestokje
  • 200 gram poedersuiker

En wat moet je doen

  1. Verhit de oven op 180 graden celcius. Pak twee even grote ronde bakvormen. Vet ze in en bestrooi ze met bloem.
  2. Pak een mengkom en voeg de boter en suiker toe. Kneed tot een mooi mengsel. Klop er vervolgens 1 voor 1 de eieren door. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe.
  3. Pak een tweede kom en breng daarin samen de bloem, baking soda, bakpoeder, zout en de specerijen. Meng nu voorzichtig het droge mengsel door het natte mengsel. Als alles mooi gemengd is voeg je de geraspte pompoen en gember toe. Meng alles nog een keer goed door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel over de twee bakvormen en zet ze voor 35 tot 40 minuten in de oven. Check of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt je prikker er droog uit? Dan zijn je cakes gaar. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en verwijder de vormen.
  5. Nu ga je de roomkaasglazuur maken. Meng in een kom de roomkaas met de boter. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voeg je ook de poedersuiker toe.
  6. Leg nu een van de cakes klaar en besmeer de cake met je roomkaasglazuur. En plaatst vervolgens de andere cake er bovenop.